#EPISOD 6: Kesalahan Dalam Senaman

Kesalahan Ketika Bersenam: Melakukan Latihan Senaman yang Sudah Terlalu Biasa Anda Buat.


Apabila anda melakukan senaman yang sama setiap hari dalam setiap minggu, bukan minda anda sahaja yang membuat anda berasa bosan, malah otot-otot anda juga turut sama ‘bosan’.Sebenarnya boleh ulang latihan senaman yang sama seperti berjogging tapi jangan ikut laluan yang sama. Contoh kita biasa jongging dari A ke B 1.5km. So, lepas beberapa ketika kita tukar pula dari B ke A.


Dalam kelas Wellness Talk pernah bagitahu yang minda kita ni pandai. Apabila kita asyik melakukan perkara yang sama, lama kelamaan perkara tersebut sudah dianggap biasa. Dan otak sudah trigger dan apa yang kita buat tu sudah tidak ada kesan pada badan.

Tetapi jika kita ubah sedikit dengan jarak yang sama tapi tempat yang berbeza.Kita akan rasa penat sebab kita tidak biasa dengan jalan baru tersebut. Walaupun sebenarnya kita sudah lalu jalan itu hari-hari tapi kita ubah haluan sedikit sahaja. 

Contoh lain macam kerja rumah. Kalau kita mop lantai hari-hari, lama kelamaan benda tu dah jadi biasa buat diri kita. Ia kaan efektif dipermulaan sahaja. Lama-lama dah tak jadi senaman.

Kita ubah cara mengemop kita tu supaya lebih efektif. Mula-mula kita mop ruang tamu dulu barulah dapur. Lepas tu kita tukar dapur dahulu barulah ruang tamu. Lepas tu tukar mop bilik dulu. Macam tu baru dikira senaman efektif.

Ok, nanti Eeqa sambung #EPISOD 7: Cara Kawal Selera Makan.

Luv Ya
-Eeqa-

*Sebarang komen boleh tinggal di ruang di bawah. Jangan lupa follow blog saya untuk dapatkan maklumat dan tip2 menarik.

Untuk konsultasi, pendaftaran ahli secara PERCUMA dan sebarang pertanyaan:

EEQA

1. SMS/Whatsapp: +6013 2453182
2. Email: atiqahshahrom87@gmail.com
3. LIKE fanpage Slim & Fit Centre (anda mungkin bertuah menerima hadiah ISTIMEWA dari saya dengan hanya LIKE page saya)
4. PM di facebook: Nur 'Atiqah Shahrom


Setiap pendaftaran akan menerima FREE GIFT. Bilangan FREE GIFT adalah terhad. Siapa cepat dia dapat.

No comments:

Powered by Blogger.