TIPS: Kekal Cantik Hanya Dengan Masker dari Rumah


Assalamualaikum semua. Selamat berhujung minggu. Eeqa doakan semua sihat dan bahagia bersama keluarga tersayang. Amin. Siapa belum solat asar, moh kita solat ye. Hari ni sempena hari minggu yang bahagia, jom kita manjakan diri dengan bermasker. Kat rumah takde masker? Masker mahal? Alaaa tak yah ler beli, pakai je apa2 bahan nun di dapur anda. haha.

Sebelum cerita macam mana nak bermasker, jom study sikit kenapalah beutician selalu galakkan bermasker? Lepas facial dan berpicit-picitan mesti kena pakai masker sejuk-sejuk. Ni lah sebab nya.

Kenapa Kita Perlu Apply Masker pada Kulit Wajah Kita?


  • untuk menyerap minyak berlebihan pada wajah
  • memberi kelembapan pada wajah
  • untuk menggantikan sel-sel kulit mati pada wajah

Apa Fungsi Masker?


Pertamanya adalah untuk menegang kulit wajah kita sebab kalau kita hanya apply scrub tak mampu nak menegangkan kulit wajah yang kendur tu. 


Keduanya untuk menutup liang-liang pori, yang mana, kita terdedah dengan peluh, haba, debu, yang buat liang pori2 kita tersumbat. Bila kita pakai masker ni, dia boleh freshkan kita punya kulit wajah.

Ketiganya boleh melembapkan kulit wajah. Yakni, di dalam masker ada bahan yang mana boleh melembap dan melembutkan kulit wajah kita. Try, test, lepas pakai masker, dan sentuh mesti rasa macam flawless je kulit wajah..hehe.. macam kulit baby.. nak poyo lagi macam snow white. awwwwww. (nak kahwin ni asyik baca cara nak cantik nak kurus je)

Keempatnya rasa cam elastik jer kulit. Macam getah, tegang, pejal gebus gebas je rasa. Kalau cubit pipi pun rasa macam nak cubit lagilagidanlagi dan lajulaju. Kah kah.

Kelimanya boleh hilangkan stress! Bila kita pakai mask kena duduk diam-diam, ambil mood dan kena relaks do nothing kan? Surelah kulit kita pun akan relax dan menegang sama. Love it.



Resepi Masker

1.
Cara-cara:
  • Campurkan 1 sudu besar ESP bersama 1 sudu besar plain yogurt.
  • Kacau sehingga sebati.
  • Sapu dan ratakan di seluruh muka kecuali mata.
  • Biarkan 10-15 minit atau sehingga kering.
  • Kemudian, basuh sehingga bersih.
  • Untuk kesan yang paling baik, sapukan masker setelah scrub wajah dan di awal pagi selepas mandi pagi.
  • Sebaik-baiknya mask 3x seminggu.

2.

 Cara-cara:
  • Campurkan 1 sudu besar ESP bersama 1 sudu besar plain yogurt.
  • Pecahkan sebiji telur dan ambil putih telur sahaja.
  • Kacau sehingga sebati.
  • Sapu dan ratakan di seluruh muka kecuali mata.
  • Biarkan 10-15 minit atau sehingga kering.
  • Kemudian, basuh sehingga bersih.
  • Untuk kesan yang paling baik, sapukan masker setelah scrub wajah dan di awal pagi selepas mandi pagi.
  • Sebaik-baiknya mask 3x seminggu.
3.

Cara-cara:
  • Campurkan 1 sudu besar ESP bersama 1 sudu besar plain yogurt.
  • Picitkan 1 biji Vitamin E ke dalam campuran tadi.
  • Kacau sehingga sebati.
  • Sapu dan ratakan di seluruh muka kecuali mata.
  • Biarkan 10-15 minit atau sehingga kering.
  • Kemudian, basuh sehingga bersih.
  • Untuk kesan yang paling baik, sapukan masker setelah scrub wajah dan di awal pagi selepas mandi pagi.
  • Sebaik-baiknya mask 3x seminggu.
4.

Cara-cara:
  • Campurkan 1 sudu besar ESP bersama 1 sudu besar oat dan 1 sudu besar susu segar.
  • Kacau sehingga sebati.
  • Sapu dan ratakan di seluruh muka kecuali mata.
  • Biarkan 10-15 minit atau sehingga separa kering.
  • Kemudian, boleh mulakan proses scrub.
  • Untuk kesan yang paling baik, mask di awal pagi selepas mandi pagi.
  • Sebaik-baiknya mask 3x seminggu.
5.

Cara-cara:
  • Campurkan 1 sudu besar ESP bersama 1 biji Vitamin C yang dipatah dan dihancurkan.
  • Kacau sehingga sebati.
  • Sapu dan ratakan di seluruh muka kecuali mata.
  • Biarkan 10-15 minit atau sehingga kering.
  • Kemudian, basuh sehingga bersih.
  • Untuk kesan yang paling baik, sapukan masker setelah scrub wajah dan di awal pagi selepas mandi pagi.
  • Sebaik-baiknya mask 3x seminggu.
6.

Cara-cara:
  • Campurkan 1 sudu besar ESP bersama alfafa yang dihancurkan.
  • Kacau sehingga sebati.
  • Sapu dan ratakan di seluruh muka kecuali mata.
  • Biarkan 10-15 minit atau sehingga kering.
  • Kemudian, basuh sehingga bersih.
  • Untuk kesan yang paling baik, sapukan masker setelah scrub wajah dan di awal pagi selepas mandi pagi.
  • Sebaik-baiknya mask 3x seminggu.
7. Ni resepi di ambil daripada Kak Cery

Cara-cara:
  • Campurkan 1 sudu besar ESP bersama 1 sudu besar plain yogurt.
  • Masukkan 1 sudu madu dan sedikit perahan lemon ke dalam campuran tadi.
  • Kacau sehingga sebati.
  • Sapu dan ratakan di seluruh muka kecuali mata.
  • Biarkan 10-15 minit atau sehingga kering.
  • Kemudian, basuh sehingga bersih.
  • Untuk kesan yang paling baik, sapukan masker setelah scrub wajah dan di awal pagi selepas mandi pagi.
  • Sebaik-baiknya mask 3x seminggu.

Testimoni Pengguna Masker




Sebarang pertanyaan boleh tinggalkan di ruangan komen. Eeqa cuba jawab nanti.

Selamat mencuba.

Luv ya.

No comments:

Powered by Blogger.