EEQA VITAMIN: Healing Crisis atau Krisis Penyembuhan


Selamat petang semua. Dah makan? Dah solat? Jom solat awal waktu supaya hidup diberkati dan dimurahkan rezeki oleh Allah. In shaa Allah, amin. Memandangkan tadi seorang customer Eeqa ada beritahu bahawa lepas dia minum ESP je dia terus rasa mengantuk, Eeqa sharekan kepada semua kenapa dia boleh rasa mengantuk tu ye. Eeqa pun lepas makan gla, alfafa dan ESP dulu pun jerawat keluar banyak. Dalam Shaklee kami panggil tu healing crisis atau krisis penyembuhan.


Pernah dengar ‘healing crisis” atau ‘krisis pemulihan’ ?

Setiap orang mengalami kesan krisis pemulihan yang berbeza berdasarkan sejarah pengambilan ubat kita jika pernah mengalami penyakit yang berpanjangan atau berdasarkan kesihatan badan kita. Ada orang yang tidak langsung mengalaminya dan ada yang mengalami secara teruk sehingga takut untuk meneruskan pengambilan produk Shaklee.


Antara krisis penyembuhan yang mungkin anda akan alamai selepas pengambilan Shaklee



Antara tanda-tanda anda mengalami krisis pemulihan :



• penat melampau



• kerap mengantuk



• cirit birit



• gatal-gatal



• jerawat naik tiba-tiba



• loya



• sakit kepala



• pening





Jom kita baca lebih lanjut tentang krisis pemulihan ni…

S: Apakah krisis pemulihan?


J: Krisis pemulihan adalah satu proses di mana badan menjalani tempoh membersih dan membina semula. Sebagai sebahagian daripada proses penyembuhan, badan akan mula untuk membuang sisa-sisa toksik yang telah membina di dalam badan anda selama bertahun-tahun. Semasa proses penyingkiran toksik, badan anda akan mengalami beberapa tanda-tanda gejala dan tidak selesa, dan ini dikenali sebagai krisis pemulihan. Dalam falsafah Perubatan Cina, penyembuhan yang sebenar sentiasa harus didahului oleh krisis pemulihan.




S: Mengapa krisis pemulihan berlaku selepas pengambilan suplemen kesihatan?



J: Menurut Professor Yoshio Niwa, seorang pakar dalam molecular nutrition, apabila kita menambahkan pengambilan nutrien, nutrien akan bertindak balas dengan oksigen dalam badan. Dan tindak balas ini sebenarnya menggalakkan dan merangsang organ badan untuk melaksanakan pembersihan, menghapuskan, menggantikan tisu yang lama dengan tisu baru, mengimbangkan dan lain-lain dengan lebih hebat. Sebagai contoh, anda mungkin mengalami ruam kulit yang lebih banyak, lebih banyak pergerakan usus. Ini menandakan badan melalui proses detoksifikasi yang intensif. Bayangkan jika badan anda adalah seperti paip besi berkarat, dan apabila anda meletakkan di ejen karat atau pembersih paip, pada mulanya lebih karat akan datang dari dinding paip (toksik) dan lebih banyak kotoran membanjiri sekeliling paip, dan membuatkan anda rasa ia bertambah teruk. Walau bagaimanapun, selepas karat semua hilang, paip akan menjadi lebih cantik dan bersih.




S: Adakah krisis pemulihan petanda yang baik?



J: YA. krisis pemulihan adalah tanda-tanda yang menunjukkan bahawa rawatan atau makanan tambahan yang anda ambil berfungsi dan bertindak balas. Sesetengah orang mungkin berfikir bahawa gejala mereka mendapat paling teruk, tetapi sebaliknya ia adalah satu proses penyembuhan semulajadi dan ia adalah benar-benar satu petanda yang baik untuk mempunyai untuk bergerak ke arah proses penyembuhan sebenar. Umumnya, krisis pemulihan hanya berlaku pada orang yang sihat kerana ia menunjukkan bahawa kecergasan anda masih cukup kuat untuk mewujudkan tindak balas pada perubahan biologi semasa proses penyembuhan. Walau bagaimanapun, apabila tiada krisis pemulihan , ia mungkin kerana sama ada orang itu bebas toksin dan mempunyai kesihatan optimum seimbang, atau kecergasannya terlalu lemah dan badan tidak dapat melalui proses penyembuhan.




S: Adakah semua orang mengalami tanda-tanda dan gejala yang sama semasa krisis pemulihan?



J: Setiap orang mempunyai simptom berbeza. Sesetengah orang mengalami krisis pemulihan sejurus selepas dia mengambil makanan tambahan dan ada juga yag hanya akan berlaku selepas satu atau dua bulan. Tahap keseriusannya juga berbeza. Sistem badan yang mempunyai toksik berlebihan mengalami krisis pemulihan yang lebih teruk.




S: Secara umumnya, berapa lamakah penyembuhan krisis berlaku?



J: Ia bergantung kepada keadaan kesihatan individu. Ia mungkin berlangsung selama 2-3 hari atau beberapa bulan.




S: Ramai orang berasa lebih baik selepas mengambil makanan tambahan, tetapi setelah menggunakan makanan tambahan untuk seketika, saya tidak notis apa-apa perbezaan langsung, mengapa?



J: Secara umumnya, selepas 1 hingga 2 bulan penambahan, anda harus berasa beberapa perubahan (seperti Meningkatkan tenaga, pergerakan usus yang lebih baik, dll)


Jika anda tidak melihat sebarang perubahan positif, penjelasan yang mungkin adalah:

1. Anda tidak mengambil dengan konsisten


2. Anda tidak mengikuti dos yang disyorkan



3. Risaukan krisis pemulihan mungkin terlalu kuat, anda berhenti mengambil semuanya



4. Diet dan gaya hidup yang tidak baik



5. Penyakit kronik, memerlukan tempoh yang lama untuk pulih



6. Keadaan kronik




Faham dah kan? Risau lagi tak? kalau risau juga sila telan B Complex daripada Shaklee yang sememangnya Anti-Stress. haha. Kalau rasa healing tu teruk sangat, perbanyakkan minum air masak. Saya minum 8 gelas air sehari bersamaan dengan 2 Liter, Ok kan semua? kalau rasa problem juga, pm lah saya 013-2453182. Whatsapp je ye.



Luv ya



Untuk konsultasi, pembelian dengan harga termurah atau diskaun dari 10% sehingga 20% dan sebarang pertanyaan:


1. SMS/Whatsapp: +6013 2453182
2. Email: atiqahshahrom87@gmail.com
3. LIKE fanpage Slim & Fit Centre (anda mungkin bertuah menerima hadiah ISTIMEWA dari saya dengan hanya LIKE page saya)
4. PM di facebook: Nur 'Atiqah Shahrom


Setiap pembelian akan menerima FREE GIFT dan arahan cara pengambilan vitamin secara PERCUMA


No comments:

Powered by Blogger.