EEQA LIFE: Cara Letak Lagu di Blog


Selamat petang semua. Petang ni Eeqa nak share cara paling mudah dan simple letak lagu dalam blog anda. Actually siapa yang tak nak pun boleh tapi disebabkan Eeqa nak letak lagu EVERYBODY ni, Eeqa search dan jumpa Tutorial ni.




Caranya mudah. anda tidak perlu sign in apa2. Tak perlu nak edit coding bagai.Hanya perlu follow step yang Eeqa share ni.


STEP 1

Dashboard --> Layout --> Add a gadget --> Javascript/ HTML

STEP 2

Set up untuk lagu, anda boleh pergi ke SCM Player

STEP 3

Then PILIH skin yang berkenan di hati dan TICK pada ruang yang disediakan ye.




STEP 4

Pilih lagu yang anda nak. Boleh pilih di You Tube atau yang diberitahu di bawah. Eeqa pakai You Tube je mudah.




STEP 5

COPY link lagu yang anda berkenan dan PASTEe pada ruang Song URL. Boleh pilih banyak-banyak lagu. No problem.

STEP 6

Kalau dah siap pilih, boleh TEKAN butang NEXT.



STEP 7

Pilih ikut kesukaan anda. Dah siap TEKAN butang DONE


STEP 8

Sekarang masa untuk COPY dan PASTE kan kod yang anda akan nampak macam gambar di bawah. Anda hanya perlu COPY dan PASTE kan di javascript/ HTML seperti di langkah 1 tadi. Pilih kat ADD A GADGET



STEP 9

Kalau dah siap SAVE la ye. Lepas tu boleh VIEW BLOG dan lagu kegemaran anda akan keluar tidak henti macam blog saya ni.

Selamat Mencuba

Luv Ya

No comments:

Powered by Blogger.