AWAS!! 15 Fakta Tentang Jerawat yang Anda Tidak Tahu


Jerawat? Eeeeee, semua orang takut kan? Sekali jerawat muncul di wajah, janganlah anda mengusiknya. Kalau diusik makin menjadi-jadi dan bertambah banyak. No no no. 

Anda juga mungkin sudah menghabiskan beribu ringgit duit anda untuk menghilangkan jerawat di wajah atau di badan anda. Eeqa juga pernah alami dulu apabila menghabiskan duit beribu-ribu ringgit untuk melakukan laser tetapi hasilnya tiada. 

Alhamdulillah wajah Eeqa kian pulih daripada jerawat apabila
Eeqa mengamalkan suplemen Shaklee. Betul kata orang nak cantik di luar kena bersihkan dari dalam. Sebelum kita merawat kita kena kenal apa itu jerawat ye tak? Jom kita tengok 15 fakta tentang jerawat yang anda tidak tahu.

15 Fakta Tentang Jerawat yang Anda Tidak Tahu


1. Masalah jerawat kerap berlaku di bahagian tertentu badan iaitu di wajah, belakang badan, dada dan di bahu.

2. Jerawat selalunya muncul semenjak akil baligh iaitu apabila badan kita telah mula menghasilkan testosteron dan hormon lain yang meningkatkan kadar pengeluaran sebum. Jika sebum berlebihan terhasil, sebum itu akan menutup liang-liang roma kita yang menyebabkan blackheads. 

3. Jika bakteria membiak di bawah kulit kita dan membebaskan enzim yang memecahkan sebum tadi, akan terhasillah whiteheads atau jerawat.

4. Suplemen yang bersesuaian dengan jerawat adalah suplemen yang mengandungi Chromium, Pyridoxine (vitamin B6), Tea tree oil, Zinc, Evening Primerose Oil dan Vitamin E serta Vitamin C.

5. Chromium berfungsi mengawal tahap glukosa dalam darah kerana glukosa dalam darah yang terjejas akan menyebabkan jerawat. Dalam sebuah penyelidikan memberitahu bahawa Chromium membantu mengurangkan infections kulit. Chromium perlu diambil 200 mg setiap hari selepas makan. Chromium boleh didapati di dalam Vitalea Shaklee.

6. Pyridoxine (Vitamin B6) telah terbukti sangat berkesan untuk Premenopausal jerawat. Pengurangan Pyridoxine akan menyebabkan jerawat. Anda hanya memerlukan 25 hingga 50 mg Pyridoxine 2 hingga 3 kali sehari. Vitamin B6 boleh diperolehi di dalam B Complex Shaklee.

7. Minyak pokok teh dianggap penyelesaian disinfectant. Kulit yang ideal bagi 5 peratus minyak pokok teh disapu, selepas melalui pembersihan di kawasan tersebut, menawarkan manfaat yang sama seperti benzoyl peroksida, tetapi tanpa kesan pengeringan sama dan kerengsaan.

8. Zinc berfungsi meredakan keradangan dan menyembuhkan kerosakan pada kulit. Zinc menghalang penukaran testosteron kepada DHT yang merupakan punca utama jerawat. Anda hanya memerlukan 15 sehingga 25 mg zinc yang diambil 2 hingga 3 kali sehari selama 3 bulan. Anda perlulah bersabar kerana ia mengambil masa sehingga beberapa minggu sehingga beberapa bulan. untuk keadaan keseluruhan kulit anda untuk pulih. Zinc ini boleh didapati di dalam Zinc Complex Shaklee. 

9. Evening primerose oil juga membantu untuk menyembuhkan kulit yang telah rosak. Anda hanya perlu mengambil 500 sehingga 1,000 mg evening primerose oil setiap hari. Evening primerose oil boleh didapati di dalam GLA Complex Shaklee.

10. Vitamin E sangat membantu dalam mengurangkan parut jerawat dan mengawal tahap Vitamin A di dalam badan anda. Anda hanya memerlukan 400 IU Vitamin E setiap hari selama 3 bulan. Vitamin E ini boleh didapati di dalam Vitamin E Shaklee. 

11. Elakkan kulit anda daripada jerawat dengan menjaga kulit anda dengan cermat dan bersih. caranya adalah dengan mencuci muka anda sekerap yang boleh atau minimum 2 kali sehari dengan sabun yang bersesuaian dengan jenis kulit anda. 

12. Elakkan kulit anda daripada terkena produk rambut yang berminyak dan elakkan juga muka anda daripada make up. 

13. Anda perlulah berjaga-jaga dengan bahan kimia di dalam beberapa jenis ubat jerawat yang boleh menyebabkan peningkatan kepekaan kulit kepada cahaya matahari. 

14. Jika anda tidak berjaya dengan ubat semulajadi dalam masa 3 bulan, berjumpalah dengan pakar dermatologi anda untuk mendapatkan khidmat nasihat.

15. Berjumpalah dengan pakar perubatan jika anda mengalami masalah jerawat atau infection pada kulit yang memerlukan antibiotik. 


Sharing is caring.

Luv ya.
______________________________________________________


Anda berminat nak cuba suplemen Vitalea dari jenama Shaklee?

Nutrition Fact: Sebiji Vitalea Shaklee membekalkan 120 mcg Chromium untuk keperluan harian, 2 mg Pyrixodine (Vitamin B6) dan 15mg Zinc.*


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

______________________________________________________


Anda berminat nak cuba suplemen B Complex dari jenama Shaklee?

Nutrition Fact: Sebiji B Complex Shaklee membekalkan 13.5 mg Pyridoxine Hydrochloride (Vitamin B6) untuk keperluan harian yang membantu untuk mengurangkan stress, menambahkan tenaga, mencegah anemia, mengandungi asid folik yang baik untuk wanita hamil, meningkatkan konsentrasi, awet muda dan melambatkan proses uban.*


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

______________________________________________________Anda berminat nak cuba suplemen zinc dari jenama Shaklee?

Nutrition Fact: Sebiji Zinc Shaklee membekalkan 15mg (100%) keperluan harian dan 115mg Calcium (12% daripada keperluan harian). dan oh ya Zinc bukan sahaja membantu menguatkan kutikel rambut tetapi ia dapat meningkatkan daya ingatan dan tempoh penumpuan*

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

_________________________________________________________________________________

Anda berminat nak cuba suplemen GLA Complex dari jenama Shaklee?

Nutrition Fact: Sebiji GLA Complex Shaklee membekalkan 540mg Borage Seed Oil dan Sunflower Seed Oil yang membantu untuk mengurangkan senggugut, menangani menopous, menyerikan kulit, meningkatkan kesuburan, pudarkan jeragat, menstabilkan hormon, mengawal kencing manis dan menstabilkan kitaran haid.*


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.


______________________________________________________


Anda berminat nak cuba suplemen Vitamin E dari jenama Shaklee?

Nutrition Fact: Sebiji Vitamin E Shaklee membekalkan 400IU Vitamin E untuk keperluan harian, 39.4mg Grape Seed dan 65mg Selenium yang membantu untuk mengecilkan pori-pori wajah, memperlahan proses penuaan kulit, mengawal kolesterol, menghilangkan parut, mengawal minyak, mencerahkan wajah, meningkatkan kelembapan kulit, menghilangkan jeragat dan sangat bagus untuk memudarkan parut dengan cepat..*


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

No comments:

Powered by Blogger.