EEQA KITCHEN: Resepi Ringkas dan Mudah

Kepada para ibu-ibu yang bekerja di luar sana, anda boleh mencuba resepi ringkas dan mudah yang Eeqa sharekan ni. Resepi-resepi ni sangat simple dan ada yang Eeqa dah cuba, memang sangat sedap. 

Kebanyakan resepi-resepi ni boleh di makan ketika sarapan pagi atau juga boleh dijadikan juadah minum petang. Lagi-lagi dikenakan dengan kopi atau teh panas. Perghhh. Memang sedap sehingga menjilat jari.


Nama-nama resepi yang dipaparkan adalah nama pilihan hati saya. Nama pun blog saya kan, apa lagi, buat sukati la. kuikui. Jangan marah haaaaa.


1. Biskut Celup Coklat Bersama Nestum


Mula-mula anda memerlukan biskut kering yang sudah dibakar, nestum dan coklat. Potong biskut tadi dalam bentuk jejari. Kemudian, cairkan coklat. Apabila coklat cair, celupkan biskut ke dalam coklat tersebut dan salutlah biskut tadi bersama-sama nestum. Biarkan biskut tadi set. Siapppppp.

2. Spring Roll Cheese

Ada ke orang yang malas walau nak masak resepi ringkas dan mudah ni? Anda hanya memerlukan beberapa keping roti dan cheese. Mula-mula lenyekkan roti sehingga menjadi nipis. Ambil pisau dan potong bahagian tepi kulit roti tersebut. Kemudian, letakkan cheese di atas roti tersebut. Make sure saiz roti dan cheese sama besar. Selepas itu gulungkan roti tersebut dan masak di atas api sederhana. Sedia untuk di hidiang bersama sos cili. Nyum2.

3. Biskut Nestum Potong 


Hihi. Nama resepi ringkas dan mudah ni cam kelakar pula. Tapi tak pa, resepi ni adik saya je rajin buat, saya rajin makan. Bahan-bahan yang diperlukan adalah kulit popiah, nestum, gula. Mula-mula potong dua kulit popiah tersebut dan gulungkan. Kemudian, hiris kulit popiah tadi ikut saiz yang anda suka. Macam tobboki pula saiz dia. Kemudian gorengkan kulit popiah tadi sehingga garing dan salutkan bersama2 nestum yang di kisar. Siappppppppp. Simpan dalam botol supaya senang anda nak makan nanti.

4. Sandwich Roti Bersama Telur, Kepingan Ayam dan Cheese



5. Roti Cheese Bersalut Telur


6. Ais Krim Goreng


7. Nutella Puff


8. Cup Cake Nutella


9. Sosej Telur



10. Chocolate Covered Frozen Banana & PB Bites


11. Strawberi Coklat Gulung



12. Pancakes Pisang




13. Bebola Oreo


14. Coklate Puff



15. Oat Choco


16. Banana Oat


Luv ya

No comments:

Powered by Blogger.